Login:
Password:

Forgot password? Register
About:
Херцеговци!

Вођен божјим провиђењем, позивом својим и моје мале, али слободне и храбре државице, братском љубављу према вама и жељом да се народ српски ослободи и уједини, коју сам љубав и жељу од својих предака наслиједио и непрекидно најживље његовао, ја сам ушао у Херцеговину да пресијечем ропске ланце који ве вјековима стезаху.

Херцеговци! Ја сам увјерен да тим испуњавам и вашу највећу жељу. Ви сте ми вазда и сваком приликом давали увјерење да се у вашем мученичком животу држите једино о нади у дан, када ћу доћи да ве ослободим ига турскога нашом сложном заједничком борбом противу силе турске.

Херцеговци! Ево је дошао тај радосни, и акобогда сретни дан за све нас, дан, када отпочиње борба наша, борба којом ћете ослобођени бити.

Херцеговци! Јуначко прегнуће, сложни рад и послух увјенчаће дјело наше успјехом. Акобогда, Херцеговина ће брзо слободна бити и ви ћете уживати слободу с којом се и ваша браћа Црногорци увијек поносе. А ви сте је достојни, Херцеговци, и ви сте јунаци, који ћете дати свијету величанствених примјера јуначке борбе и пож'ртвовања за слободу, као што сте вазда, а особито ову годину дана, како прегнусте витешки, те уздрмасте царевину турску и освојисте поштовање и наклоност свега образованог свијета. У Херцеговини је од вазда живио цвијет народа српскога, који ни за пет вјекова најужасније варварство уништити није могло. Отуда ова лијепа, значајна, за вас поносита ријеч српска: Херцеговина свијет насели, а себе не расели!

Херцеговци! Не клоните вашим јуначким духом ни за један часак. Бог је милостив и праведан, а света је ствар за коју се боримо. Ми ћемо бити побједиоци. Ја сам с вама, с вама је сваки Црногорац. Заједно ћемо дијелити сваку муку, живот и смрт! Зато напријед, Херцеговци! Напријед за мном и за заставом црногорском, која је стари свједок небројених побједа наших и највећих пораза турских.

Херцеговци! Ви сте под влашћу турском подносили нечувене муке, које сам ја вазда у дубини душе моје осјећао. Ипак слобода, у којој се данас налазите, не смије ве занијети на освету према браћи својој мухамеданске вјере. Ја желим да дух братства и помирљивости завлада међу вама.

Херцеговци мухамеданске вјере! Све што овдје рекох браћи Христове вјере важи потпуно и за вас. Вријеме када су ваши преци примили вјеру Мухамедову и уживали особиту власт и господство, прошло је одавно. Мало по мало одузео ви је све то Османлија и тешки, самовољни притисак османлијски почели сте већ и ви јако осјећати. Да није дошао и за вас овај сретни час, и ви бисте још за мало постали раја османлијска исто као и хришћани.

Мухамеданци! Иако сте друге вјере, ви сте браћа наша, јер у жилама вашим тече српска крв. Зато ја долазим, да ве ослободим исто као и браћу вашу хришћане. У ослобођеној Херцеговини ви ћете живјети слободно. Закон ће у њој за свакога један и једнак бити, а за све праведан. У вјеру вашу као у светињу неће нико тицати. Ја ви јемчим за то, а о правичности и љубави мојој према вама свједоци су стотине једновјерника ваших, који су у земљи мојој и код мене налазили вазда братскога дочека, помоћи и одликовања. Ја ве позивам, дакле, мухамеданци, да не дижете оружје против своје једнокрвне браће хришћана. Ако не можете већ данас са вашом браћом хришћанима заједно борити се против Османлија, нашега заједничког непријатеља, ја ве позивам да сједите мирно. У томе случају са животом и имањем својим бићете сигурни од свакога нападаја и повреде. Ако не учините тако и ако ми свако племе и мјесто преко старјешина својих не изјави своју мирољубивост и оданство своје, мени ће јако жао бити, али ћу морати с вама као с непријатељима поступати.

Ја не желим и не надам се, да ће до тога доћи. Напротив, очекујем да ће доиста у народу херцеговачком, без разлике вјере, завладати право братство из којега ће се подићи и развити слобода и срећа његова.

Херцеговци! Као што је велико дјело, које смо отпочели, тако се и душевна величина поборника његових најбоље показује у њему. Зато ве позивам, Херцеговци, и опет, исто као и Црногорце, да будете племенити и великодушни у борби, а нарочито да пазите веповредивост граница сусједне царевине аустријске која нам је пријатељска и поданика наших.

Херцеговци! Свима вама довикујем: Ступајте сложно као браћа и одушевљено као сретни јунаци, којима је пало у дио да здружени с браћом Црногорцима, ослободите милу отаџбину своју, Херцеговину, богату ризницу славних успомена велике прошлости наше и дичну перјаницу народа српскога; ступајте под заставу моју!

Херцеговина мора слободна бити!

Књаз Никола Петровић

Цетиње, јуни 1876.
Deus Imperialis
118 Level
340,467 Experience
14,256,123,072 Damage
53.453125 Economy skill
7668 Strength
Venezuela
Location
Montenegro
Citizenship
Day 2 Birthday
Ranks
2 / 8 National by XP
5 / 8 National by DMG
257 / 2,005 Global by XP
412 / 2,005 Global by DMG
Enterprise
Military unit GAMA
Party Crnogorska
Newspaper
Working at

Damage:
15,580 - 59,374
Critical hit:
31,160 - 118,748
Base critical hit chance
12.5 %
+8.36 %
+8.31 %
+8.416 %
Total critical hit chance
37.59 %
37.59 %
Base miss chance
12.5 %
-9.394 %
Overall miss chance
3.11 %
3.11 %
Base chance to avoid DMG:
5.0 %
+8.41 %
+8.299 %
+8.41 %
+8.346 %
Overall chance to avoid DMG
38.47 %
38.47 %
Base chance to use less weapons per berserk
5.0
Final chance to use less weapons per berserk
5.0
0.0 %
Base chance to find a weapon
5.0
Final chance to find a weapon
5.0
0.0 %
Free flight base chance
5.0 %
Free flight final chance
0.0 %
0.0 %
+0.0
  • x41
  • x16
  • x98
  • x96
  • x6166
  • x3
  • x3
  • x372
Top achievements:
Total achievements: 172 of 262See all achievements
Friends (70)
Shouts
Nole evo ti sestra i kuća i biciklo i klima uređaj jebi raspalu imperijalističku đubrad jebi engleze
Hercegovac posted 11 months ago

Evo malo zanimljivih podataka bez da se iko uvrijedi:

,,Oko 45 posto maturanata smatra da je u redu koristiti pozdrav “Za dom spremni”, a 25 posto ih je protiv toga, a neodlučno ih je trideset posto.
Više od polovice maturanata smatra da je SFRJ bila komunistička diktatura, a pola ih smatra da su Hrvati u toj državi bili podređeni.

Ovo su tek prvi rezultati istraživanja o kojemu će biti još riječi, zaključio je Dražen Hoffman Iz Gonga."

To je ta tisućeljetnja europska kultura.

Pozdrav odoh branit Šavnik
Hercegovac posted 1 year ago

Možda Srbi budu imali više sreće sada kada zajedničku državu stvara dinastija Petrović Knjaz Danilo
Hercegovac posted 1 year ago

BREAKING NEWS : У Ловћенцу некада насељу а данас општини у новом Црногорском округу (Сјеверна Бачка) пријaвљено је на стотине и стотине пуцања из ватреног оружија. Огроман народ је на улицама.
Послије пуних 15 година, град Ловћенац је опет у истој држави ђе је и наш славни Ловћен!!!
Живјела нам Црна Гора од Херцег Новог до Кикинде, од Јадрана до Тисе!!!
Hercegovac posted 1 year ago

Zamolio bih novu vlast u Nikšiću da vrati Nikšić svojoj matici - HERCEGOVINI !
Pozdrav
Hercegovac posted 1 year ago

PANDEEEEEV #НапредМакедонија
Hercegovac posted 1 year ago


forum | Terms of Service | Privacy policy | Support | Wikia | Alpha | Primera | Secura | Suna | Chimera | Nexia | Luxia | esim political game
Play on